Skip to main content

Interdisciplinary Programme on Palliative and End-of-Life Care (IPPE) 09.2009 - 08.2010

INTERDISCIPLINARY PROGRAMME ON PALLIATIVE AND END-OF-LIFE CARE (IPPE)
09.2009 - 08.2010

Programmi raames toimuvate intensiivkursuste 17.01.-29.01.2010 keskmes on terminaalse hoolduse probleemid, eesmärgiga paremini vastata surmaeelsete patsientide ja  nende hooldajate füüsilistele, psühholoogilistele, sotsiaalsetele, hingelistele ja praktilistele vajadustele.  Meie läänelikul kultuuril on raske käsitleda surma elu ühe loomuliku osana. Palliatiivhooldus ei tähenda  lihtsalt asutuste ja abivahendite struktuuri, ka hooldust pakkuvad professionaalid vajavad tunnet, et nad saavad surmaeelseid patsiente tõepoolest aidata, ehkki terveks ravimine pole enam võimalik.
 
Programmi keskmes on tudengite, kliinilise ja muu personali rahvusvaheline, interdistsiplinaarne ja kultuuridevaheline meeskonnatöö patsientidele nende elu viimases osas hoolduse pakkumisel (palliatiivne hooldus).  Kursus käsitleb erinevaid teemasid: kommunikatsioon, valu ja sümptomite ohjamine, täiendav hooldus, hingeline ja eksistentsaalne valu, eetilised aspektid ja elu lõpu meditsiinilised otsused, raske kaotus ja lein. Viimased aastad on seadusandluses kaasa toonud mitmesuguseid eutanaasiat, palliatiivset hooldust ja patsientide õigusi puudutavaid õiguslikke muudatusi.

Coordinator: University College Arteveldehogeschool, Belgia
Partners:
Tallinn Health Care College, Eesti
Oslo University College, Norra
Vilnius College in Higher Education, Leedu
Setubal Polytechnic Institute, Portugal
Technological Educational Institution (T.E.I.) of Athens; Kreeka
Charles University, 3rd Medical Faculty, Tšehhi Vabariik
External organisation/expert: Palliative Network Gent, East-Flanders, and
Palliative Network Brugge, North West Flanders
 

TEGEVUSED:

18.-21.11.2009. IPPE ettevalmistav koosolek Prahas, Tšehhi Vabariigis, kus arutatakse  Belgias 17.-29.01.2010 toimuvate intensiivkursuste läbiviimise, seminaride ja üliõpilastööde juhendamisega seonduvaid küsimusi. Osaleja: Karin Lilienberg.

17.-29.01.2010. Programmi Erasmus intensiivprojekti "Interdiciplinary  programme on palliative and end-of-life care (IPPE)" koolitus Artevelde Hogeschool-is, Belgias. Osalejad: õppejõud Karin Lilienberg ja  üliõpilased Veera Shmõreitšik, Yana Kobrieva ja Madina Saifudinova.