Skip to main content

Kõrgkooli õppejõud koos õenduse ja tegevusteraapia tudengitega osalesid Gentis IPPE programmis

IPPE programmis osalesid peale Eesti ka tudengid Lätist, Leedust, Tšehhist, Kosovost, Belgiast, Hispaaniast, Portugalist ja USA-st.

27. jaanuarist 2. veebruarini osalesid Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse ja tegevusteraapia tudengid koos õenduse õppejõudude Kurt Cassari ja Jane Kajuga Belgias Gentis toimunud Blended Intensive Erasmus+ programmis Interdisciplinary Programme on Palliative and End-of-Life Care (IPPE). 

Kõrgkool on varem korduvalt osalenud selles programmis, mille võõrustajaks on Belgia Artevelde University of Applied Sciences. Peale Eesti üliõpilaste osalesid programmis ka tudengid Lätist (Riga Stradins University), Leedust (Vilniauskolegija/ Higher Education Institution), Tšehhist (Charles University), Kosovost (University of Alma Mater Europaea Rezonanca), Belgiast (PXL-University College), Hispaaniast (Escola Universitària d’Infermeria I Teràpia Ocupational), Portugalist (Setubal Polytechnic Institution) ja Ameerika Ühendriikidest (University of Connecticut, School of Nursing).

Image
03ippe
Õppejõud Kurt Cassar ja Jane Kaju koos tudengitega rahvusvahelisel õhtul, kus tudengid tutvustasid Eesti riiki ja toite.

Nii veebi kui ka kohapealsete õpitubade keskmes oli elu lõpu hooldus- ja palliatiivravi tutvustamine interdistsiplinaarsest vaatest. Osalesid õenduse, tegevusteraapia, sotsiaaltöö, logopeedia ja ka füsioteraapia tudengid. Spetsialistid pidasid ettekandeid teemadel „Palliatiivravi pediaatrias”, „Spirituaalsus elu lõpus” jt. Tudengid said ise proovida erinevaid toetavaid teraapiaid: muusikateraapia, kunstiteraapia ja reiki, aga ka uus virtuaalreaalsuse teraapia. 

Image
04IPPE
IPPE õpituba.

Külastati erinevaid palliatiivravi osakondi Gentis ja selle ümbruses. Samuti toimus paneeldiskussioon meditsiiniliste otsuste osas elu lõpus ning samuti eutanaasia rolli üle nendes otsustes. Eutanaasia on Belgias lubatud, lisaks füüsilistele haigustele ka vaimse tervise haiguste puhul ja ka alaealistele. Paneeldiskussiooni modereeris sel korral Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Jane Kaju.

Image
07IPPE
Paneeldiskussioon

Tudengite mõtteid IPPE programmist.

„Kogemus oli suurepärane ja sealt saadud teadmised väga väärtuslikud ja silmiavavad. Programm on koostatud väga professionaalselt ja suurte kogemuste pealt. Meelde jäid põnevad ja emotsionaalsed ettekanded, hea valik õpitubasid (nagu reiki, art-therapy, breath to heal jne), debatt eutanaasia teemal, haigla külastus, põnevad ühisüritused, kultuuriõhtud ja muidugi eriliselt kaunis Genti linn. Emotsioone jätkub veel pikalt ka pärast reisi!”

„Gentis palliatiivse ravi projektis osaledes sain väärtusliku kogemuse ja teadmisi. Loengud elust lahkumise ja eutanaasia teemadel olid informatiivsed ja harivad. Eriti meeldejääv oli massaaži ja aroomiteraapia töötuba, mida kavatsen rakendada oma tulevases õepraktikas. See projekt oli väga huvitav mitte ainult teoreetiliste ja praktiliste oskuste omandamise tõttu, vaid sain ka palju teada erinevate kultuuride ja religioonide kohta. See oli oluline samm minu erialases arengus.”

Image
05IPPE
IPPE õpituba

IPPE programmi kõrval olid teist aastat kohal ka praktikud ehk enda riigis palliatiivravi arendavad spetsialistid. Nende programm sisaldas kohalike asutustega tutvumist, omavahel kogemuste jagamist ja ka loenguid, kus enda riigis sama tee läbi teinud spetsialistid jagasid rõõme, muresid ja soovitusi. IPPE+ programmis olid sel korral esindatud Eesti, Belgia, Ukraina, Etioopia ja Ghana. Eestit esindasid Piret Purdelo-Tomingas ja Hanna-Stiina Heinmets Dementsuse Kompetentsikeskusest.

Image
02ippe
Programmis IPPE+ osalejad

Hanna-Stiina Heinmets: “Aastaid tagasi oli mul võimalus osaleda tegevusteraapia tudengina IPPE programmis, mis oli minu jaoks väga oluline, sest avas laiema vaate tegevusteraapia eriala võimalustele ja palliatiivravi valdkonna terviklikkusele. Õppejõududega Artevelde koolist Gentist olen olnud aastaid koostööpartner, arendanud dementsuse valdkonda ja korraldanud Eestis kolm konverentsi.“ Heinmets lisab: „IPPE programmid on alati rahvusvahelised ja see annab palju võimalusi näha ja tutvuda erinevate kultuuride ja väärtustega elulõpu teemadel. Eriti puudutas mind eutanaasia teema, sest tänaseks päevaks on Belgias võimalus ka dementsusega inimestel paluda eutanaasiat varases haiguse staadiumis. Tervishoiu- ja sotsiaalvaldkond peab kõvasti õppima ja arendama palliatiivravi ja inimväärset toetussüsteemi inimestele, kellel on dementsuse sündroom. Ka dementsusega elu on väärtuslik!”

Täname kõiki partnereid meeldiva koostöö eest ning täname oma kooli võimaluse ja toetuse eest!